Evenimente

EVENIMENT – Hramul de vară

In 21 Iunie Manastirea sarbatoreste al doilea hram al Bisericii mari cu praznicul Sf Mucenic Iulian cel din Tarsul Ciliciei*.
Sf. Mucenic Iulian al Tarsisului s-a născut în Asia Mică, în provincia Cilicia. El era fiul unui senator păgân şi al unei mame creştine. După moartea soţului, femeia s-a mutat la Tarsis, unde şi-a botezat fiul, crescându-l mai departe cu evlavie. Pe când Iulian a împlinit 18 ani, împăratul Diocleţian (284-305) a iniţiat prigoana împotriva creştinilor, arestându-l printre alţii şi pe tânărul Iulian. Ei l-au adus pe Iulian în faţa guvernatorului Marcian pentru a fi judecat, încercând să-l convingă să renunţe la Hristos. Nici torturile, nici ameninţările, nici promisiunile de cadouri şi onoruri nu l-au putut convinge pe piosul Iulian să jertfească la idoli şi să-l părăsească pe Hristos, rămânând ferm în credinţa sa.
Timp de un an de zile mucenicul a fost plimbat prin oraşele Ciliciei, fiind supus la interogări şi torturi, după care l-au aruncat în închisoare. Mama Sf. Iulian l-a urmat pe fiul ei, rugându-se la Dumnezeu să-l întărească. Mama sa a plecat în audienţă la guvernator în oraşul Aegea (Egeea), ca să ceară permisiunea de a-l vizita pe fiul ei în închisoare, minţind că ar vrea să-l convingă să jertfească la idoli. Ea a stat trei zile în închisoare cu Sf. Iulian sfătuindu-l să fie tare şi să rabde până la sfârşit.
Sf. Iulian a fost adus din nou în faţa guvernatorului. Crezând că mama lui l-a convins să renunţe la Hristos conform decretului imperial, guvernatorul a lăudat-o pentru fapta sa până în momentul în care ea l-a mărturisit cu hotărâre pe Iisus Hristos, denunţând cu curaj politeismul. Auzind acestea, guvernatorul a dat ordin să i se taie tălpile cu care l-a însoţit pe fiul ei din Tarsis. Iulian a fost legat într-un sac plin cu nisip şi şerpi veninoşi şi a fost aruncat în mare. Trupul mucenicului a fost purtat de valuri până pe ţărmurile Alexandriei şi a fost găsit şi îngropat cu cinste de un creştin. Mucenicul Iulian s-a săvârşit în anul 305, după care moaştele au fost transferate în Antiohia. Sf. Ioan Hrisostom a întocmit un elogiu în cinstea Sfântului Mucenic Iulian.
*Tars este o localitate în Asia Mică, la 16 km în interior spre coasta de sud a Turciei de astăzi. Pentru creştini, localitatea Tarsul Ciliciei (Cilicia: denumirea veche a unei regiuni din Anatolia) este cunoscută si prin faptul că aici s-a născut Sf. Apostolul Pavel.

Hramul de iarnă

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar, este praznuit la 6 decembrie. De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), si laos, „popor“, putandu-se talmaci prin „obsteasca biruinta“.

Hramul de toamnă

Pe 14 octombrie 2013, Manastirea Sfantul Nicolae a salasuit Hramul de toamna al manastirii, inchinat Sfintei Cuvioasei Parascheva. Biserica aflata inca in constructii, a devenit neincapatoare pentru sutele de localnici veniti sa ia parte la sfanta slujba. Cei prezenti la slujba au avut ocazia sa se roage alaturi de vesmantul cu care a fost acoperit trupul Sfintei Parascheva, aflat in posesia Manastirii Nasturelu.

La slujba din ajunul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva am fost binecuvantati de prezenta Preasfintiei Sale Galaction, Episcopul Alexandriei si Teolormanului. Slujba a fost tinuta de duhovnicul manastirii Hristofor si preotul bisericii din comuna Nasturelu.

Atanasia, Maica Stareta a manastirii, nu ii uita nici pe credinciosii ce se afla in suferinta si si-a propus ca traditia sa, de la finele fiecarei slujbe de Duminica, sa continue. Pentru a putea oferi o masa calda celor care vin sa asculte sfanta slujba dar si pentru finalizarea bisericii manastirii, primim orice sprijin material si financiar din partea celor dispusi sa acorde o mana de ajutor.

Procesiunea cu veşmântul Sfintei Cuvioasei Parascheva

La data de 28 martie 2010 când s-a sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) mănăstirea noastră a organizat procesiune cu veşmântul Sfintei Cuvioasei Parascheva ( adus de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi ) de la mănăstire până la biserica satului la care au luat parte un număr mare de credincioşi împreună cu un sobor de preoţi.

Sfânta Mănăstire are Hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, prăznuit la 6 decembrie. Primul Hram al Sfintei Mănăstirii a fost cel din 6 decembrie 2003, când s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie în locaşul nou înfiinţat.

Hramul Sfintei Mănăstiri este un prilej de mângâiere pentru românii greu încercaţi din zonă şi aduce multă bucurie credincioşilor veniţi din judeţele învecinate.

Al doilea Hram al Sfintei Mănăstirii este cel al Paraclisului, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva prăznuit pe 14 octombrie.

Credincioşii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în data de 14 octombrie. Cu acest prilej Mănăstirea Sfântul Nicolae din judeţul Teleorman şi-a sărbătorit hramul paraclisului. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului în biserica mare a mănăstirii. Piatra de temelie a bisericii mari a fost pusă în ziua de 26 august 2011 de către Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului cu un sobor de preoţi. În anul 2012, pe 21 iunie s-a oficiat pentru prima oară al doilea hram al bisericii.

Sfânta Biserică este aşezată în mijlocul incintei, cu Sfântul Altar spre răsărit şi este un edificiu tradiţional de plan treflat, construit în spiritul arhitecturii munteneşti a epocii de înflorire din timpul domniilor lui Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu.

 


GALERIE FOTO